Internettet er en døgnflue. Det var der mange, som mente. Fem brancher kan dog med sikkerhed skrive under på, at dette tilsyneladende ikke var tilfældet. Vi har i denne artikel samlet fem eksempler på brancher, der i kølvandet på internettet og den øgede digitalisering har gennemgået så afgørende ændringer, at de ikke længere er de samme. Giv endelig dit besyv med, hvis du mener, at vi mangler en branche eller to.
Filmudlejning er blevet digital og on demand
Vi kender alle til historien om giganten Blockbusters fald. Nye, digitale tjenester som HBO, Netflix og Viaplay begyndte så småt at vokse og æde filmudlejerens marked. Ja, faktisk er fysisk udlejning af film faktisk næsten uddødt.
Jovist, der er nogle enkelte steder, hvor det stadig er muligt, men ikke med primært fokus. Man kan sige, at digitaliseringen og den øgede efterspørgsel fra brugerne efter indhold on demand blev Blockbusters død, men de nye spilleres brød.
Markedet for lån er vokset med lynets hast
Har du før skullet låne penge, foregik det måske i banken eller hos et realkreditinstitut. Skal du bruge finansiering til et huskøb eller din nye bil, foregår det muligvis online. Rigtig mange udbydere er nemlig i de seneste år kommet til fadet ved at tilbyde lån online.
Det kan være forbrugslån, kviklån eller andre online-lån. Fællesnævneren er det digitale islæt, der blandt andet har sikret mere fleksible lånevilkår og konkurrence.
Hvem sender postkort i 2018?
Det er der stadig mange, som gør. Men det bør ikke komme bag på nogen, at internettet har ædt en stor del af den årlige brevmængde, vi danskere før i tiden sendte til hinanden. Nu kommer hilsener og indbydelse via Messenger eller andre platforme som WhatsApp.
Det er blandt andet en del af årsagen til, at PostNord ikke kan få økonomien til at hænge sammen. Facebook og de andre store, internationale spillere tjener dog fedt på, at vores forbrugsvaner har ændret sig i retningen af det digitale.
Pak kortet væk, og find vej
Nogle husker nok den tid, hvor det var nødvendigt med et traditionelt kort for at finde vej i både ind- og udland. Sådan er det ikke længere, hvis du har en GPS eller internetforbindelse.
De digitale kort viser dig ikke blot, hvor du er, men også om du skal til højre eller venstre. Det er smart, nemt og sikrer en mere korrekt vejvisning, end hvis du skal sjusse dig frem til, hvor I skal hen.
Telefonbogen er død!
Og af asken er nye løsninger opstået. Det drejer sig fx om Kraks database af telefonnumre, hvis du har brug for at finde ud af, hvem der har ringet til det. Men også platforme som Hungry og Just Eat, når du er sulten og vil bestille fastfood.
Nu er det slut med at skulle finde et lokalt pizzeria og bede dem læse menuen op. De online platforme forankret i det lokale gør alt fra nummervisning til bestilling af mad smartere og hurtigere.