Der er stor forskel på at eje en lejlighed i Danmark, og så på at eje et hus. Det ene har nemlig været en rigtig god forretning i år, hvor det andet har været det modsatte. Der er nemlig færre huse til salg i Danmark i 2018, og det betyder, at det er et sælgers marked. Bare i år har husejere kunne se en kontant gevinst på gennemsnitligt 543.000 – 825.000 kr. skriver Boliga.dk
Tager vi et kig på ejerlejlighederne, så er det pludselig en helt anden sag, og der har udbuddet ikke været større i Danmark siden 2012. 8250 ejerlejligheder er der sat til salg i Danmark, hvilket gør det til et købers marked.
Der er derfor ingen tvivl om, at man hvis skal ud at investere, så bør man gøre det i ejerlejlighederne, da priserne på husene i øjeblikket presses op.
”Det seneste år er der på landsplan kommet færre villa- og rækkehuse til salg. Det har givet køberne færre huse at vælge mellem og været med til at presse priserne op”, fortæller Signe Poulsen, der er presse- og kommunikationsansvarlig hos Danbolig.
Ingen bonus ved huskøb i Vestjylland
Mens det især er i København og Østjylland, at det har givet en stor kontant bonus at have købt et hus, har det desværre ikke været tilfældet i alle dele af Danmark. Rykker vi ud mod Vestjylland, er tendensen gået i en anden retning. Se mere på https://laaneberegneren.dk.
Hvis man havde købt et hus i Vestjylland i løbet af 2017 og valgt at sælge det igen i 2018, så vil man i gennemsnit have tabt 7.600 kr.
Tallene er dog kun fra 2017-2018, og har man i stedet købt hus i Vestjylland fra 2013 år frem, så vil man fortsat kunne glæde sig over en betragtelig gevinst.
Store økonomiske gevinster siden krisen
De mest spændende tal for husejere finder vi, når vi tager et kig på, hvordan priserne har ændret sig siden finanskrisen begyndte at forsvinde i 2013. De største gevinster er blevet hentet i København, hvor en bolig i gennemsnit er steget med 1.7 millioner kr. siden 2013. Det er vel og mærke en kontant gevinst på 340.000 kr. hvert eneste år.
Så stor en gevinst har der dog ikke været over alt på Sjælland, hvor man på Sydsjælland kan notere en stigning på 210.000 kr. i den samme femårige periode.
Selvom stigningen udelukkende lyder positivt, så skal man passe på, at ens udbudspris ikke bliver for høj. Er prisen for høj, kan det nemlig resultere i lange liggetider.
”Det er fristende at sætte sin bolig til salg for en høj pris, men der kan være en bagside af medaljen. Hvis boligen bliver udbudt til en for høj pris, kan det være med til at holde køberne væk og resultere i lange liggetider”, lyder det fra Signe Poulsen til Boliga.
Mens priserne på huse og villaer er høje i øjeblikket, så kan det til gengæld godt betale sig at investere i en ejerlejlighed lige nu. Kniber det med økonomien, så er timingen god til et billigt lån. Se her hvis du ønsker at læse mere.